Göteborg HBTQI+historia

En del av konstprojektets förstudie undersökte Göteborgs hbtqi+historia. Syftet med denna del av förstudien var att skapa större kunskap om hbtqi+historia inom konstprojektet och i förlängningen också mer generellt.

Det finns dock inte en historia, utan många. Historiebegreppet är mångfacetterat och komplext. Hbtqi+historia har även länge gömts undan, och många av de spår som finns är immateriella.

Konstprojektet och förstudien kan inte fylla alla luckor, men kan göra en ansats att peka på dem och ta tillvara den kunskap och det material som faktiskt finns. Flera kunniga personer har redan sammanställt och synliggjort delar av stadens hbtqi+historia och förstudien har tagit fasta på det arbete som gjorts. Längst ner på denna sida hittar du en tidslinje som gör nedslag i lokal, nationell och internationell hbtqi+historia.

Göteborgs hbtqi+historia utforskades i konstprojektet bland annat genom delprojekten Illustrerad historia, Mitt Queera Göteborg och filmprogrammet Vi finns överallt.

Mitt Queera Göteborg

Bild på statyn Poseidon vid Götaplatsen. Han håller ett kärl, ur det kommer en regnbåge.

Projektet Mitt Queera Göteborg var en del av förstudien och drevs av konstnären Sam Hultin. Hen samlade under 2020 in berättelser från hbtqi+personer i Göteborg, genom workshops, intervjuer och öppna efterlysningar. Sammanställningen presenterades som en karta med audioguide och en stadsvandring.

I projektet användes begreppet ”queer” som ett samlingsnamn på identiteter som bryter mot hetero- och/eller cis-normer och inbegriper lesbiska, homosexuella, bisexuella, pansexuella, transpersoner, queera, asexuella och intersexpersoner.

I projektet kopplades lokalhistoria till fysiska platser i staden, som en del i arbetet med att förstå vilka platser i Göteborg som ett hbtqi+monument kan fungera på. 

Stadsvandringen genomfördes under hösten 2021.

Vandringen är också möjlig att gå på egen hand med hjälp av en audioguide med tillhörande karta. Audioguiden finns på appen izi.TRAVEL.

Stort tack till: QRAB, Homan Göteborg, SAQMI, House of Colors, RFSL Göteborg, Göteborg stads HBTQ-råd, Reclaim Pride, alla workshopdeltagare samt alla som genom intervjuer och på andra sätt bidragit till Mitt queera Göteborg!

Följ Mitt Queera Göteborg på sociala medier:

Sam Hultin arbetar med performance, video och installation utifrån sitt intresse för queer historieskrivning, identitet och gemenskap. Hens verk undersöker kopplingar mellan personliga berättelser och större samhälleliga strukturer. Hultin har arbetat med queera stadsvandringsprojekt i bland annat Tirana, Belgrad, Oslo, Malmö, Tensta, Jönköping och Chișinău.

Vi finns överallt

Som en del i förstudien kurerade konstnären och kulturproducenten Anna Linder/SAQMI ett filmprogram med efterföljande samtal: Vi finns överallt – Ett musikaliskt Göteborgsäventyr med Superlebban i spetsen. Programmet och samtalet genomfördes online den 6 februari 2021.

Filmprogrammet visade på platser i Göteborg där händelser har ägt rum som synliggjort queera existenser. Programmet spände över 40 års queer aktivism och filmisk historia. Från Frigörelsehelgen i Göteborg 1981 där Allan Hellman intervjuas och Jan Hammarlund sjunger i Brunnsparken, till Superlebban på nya äventyr under Queerorkesterns Midvinterblot den 20 december 2020.

Anna Linder om filmprogrammet:

”Vi finns i hyddor bland träden i Majorna och i Färjenäs skogar. Du hör våra röster från olika håll i stan. Vi sjunger, dansar, hånglar och skriker oss fram på Gustav Adolfs Torg, Götaplatsen, Kungsportsplatsen, i Biskopsgården, Brunnsparken och längs Avenyn. Vi finns överallt precis som Eva Warberg sjunger i filmen ”Överallt” av Christina Kjellsson och Owe Dahlström, om RFSL Göteborg från 1995.”

Filmer

Eva och Maria

Stillbild ur Eva och Maria. En film av filmkollektivet Tjejfilm, 1983.

1983, 29 min.

En positiv film om kärlek mellan två unga kvinnor som träffas och blir kära på körskolan. Filmen tar sikte på lyckan och glädjen i en lesbisk relation. Här finns den första förälskelsens osäkerhet och glädje. Vi följer Eva och Marias känslor, hur deras kärlek växer och mognar. Vi möter förståelse och tolerans men också fördomar och oförstånd från släkt och vänner.

Filmen producerades av filmkollektivet Tjejfilm, som också bidrog till den feministiska filmverksamheten på Kvinnohuset i Göteborg, där Kvinnobion arrangerade filmfestivaler, seminarier och workshops.

Filmen visas inte i programmet utan ses på egen hand via länk: https://saqmi.se/play/marie-falksten/

Superlebban

Stillbild ur Superlebban. En film av aktivistkollektivet Eufemia, 2004.

2004, 4 min.

En trailer till Eufemia Film Fest 2004 av aktivistkollektivet Eufemia.

Filmen handlar om den lesbiska superhjälten Superlebban, som föddes 2003 i samband med att Erika Gustafsson skulle vara konferencier på Lesbisk Festival. Erika skulle stå på ett lastbilsflak och med hjälp av dans hålla igång en demonstration som gick uppför Avenyn. Någon timme innan start slängde Erika på sig lite grejer som fanns hemma, bland annat sydde hon fast pärlor på magen och gjorde en mantel av orange manchester. Åren därpå återkom Superlebban på festivalen, nu med ny tjusig mantel sydd av Linda Egeberg.

Inspelningsplatser: Inspelad i Göteborg samma dag som Göteborgsvarvet pågick, sommaren 2004. Inspelningsplatser är träkojan i minikollektivet i Majorna, längs Älvsborgsgatan, Coop Mariaplan, Kungsladugårdsskolan nära Plaskis.

Aktivistkollektivet Eufemia var en feministisk dokumentationsgrupp som genom film- och webbproduktion dokumenterade och synliggjorde kvinnors politiska verksamhet och kamp.

Tack till Eufemia för filmen, Erika Gustafsson för berättelsen och Karl Hedin för restaureringen.

YMN

Stillbild ur YMN. En trailer till Cinema Queer 2020 av Lasse Långström, 2020.

2020, 1:40 min.

En trailer till Cinema Queer 2020 av Lasse Långström.

Butcharnas Butch plockar svamp i skogen och får sig en glad överraskning.

Inspelningsplats: Hisingen, Färjenäs.

Ask for more

Stillbild ur Ask for more. En film av Sara Mahamad, Elin Hjertén och Tova Östman, 2021.

2021, 3 min.

En film av Sara Mahamad, Elin Hjerthén och Tova Östman.

Ask for more ger en inblick i hur en destruktiv relation kan se ut och kännas. Tanken av att vilja ha det bättre förblindar hur verkligheten ser ut. Filmen är ett urklipp från en musikvideo som släpps våren 2021.

Inspelningsplats: Frölunda

Världsrekord i homohångel av Nätverket Hångla Mera

Stillbild ur Världsrekord i homohångel av Nätverket Hångla Mera. En film av aktivistkollektivet Eufemia, 2005.

2005, 15 min.

Arrangerades den 12 februari 2005 av Nätverket Hångla Mera som var en falang till Göteborgs Queerinstitut. Antagligen sattes världsrekordet i att homohångla eftersom ingen ännu överträffat denna bedrift.

Dokumentation av aktivistkollektivet Eufemia.

Inspelningsplats: Kungsportsplatsen

Tack till Malin Persson för att du delade dokumentationen. Tack för texter av Zafire Vrba och tack Lasse Långström för att du redigerade.

Allsång mot Sverigebönen

Stillbild ur Allsång mot Sverigebönen. En film av Göteborgs Förenade Musikalaktivister, 2010.

2010, 3:43 min

En film av Göteborgs Förenade Musikalaktivister, Lasse Långström och Leo. P.

Homosexuell allsång mot högerkristet nationaldagsfirande.

Inspelningsplats: Gustaf Adolfs Torg.

Sommarfakta SVT

Stillbild ur Sommarfakta, SVT 1981.

1981, 13 min (inslag nr. 3)

Intervju med Allan Hellman från Lysekil som grundade RFSL i Sverige 1950 och blev utnämnd till Sveriges modigaste man i tidningen SE 1950. Inslaget sändes den 23 juli 1981 och visar även delar från Homosexuella Frigörelsehelgen 22-24 maj samma år, med tal och sång av bland andra Jan Hammarlund i Brunnsparken. Demonstrationståget gick längs Avenyn mot stora salen på Burgårdens gymnasium där Allan Hellman-priset delades ut till Wenche Lowslow.

Inspelningsplatser: Brunnsparken, Avenyn, Burgårdens gymnasium.

Tack till Lars Nordborg för tipset om inslaget. Tack även till Sandra Linnell och SVT arkiv för snabbt agerande.

Superlebban på nya äventyr

Stillbild ur Superlebban på nya äventyr. En film av Aquarius, 2020.

2020, 3:02 min.

En film av Aquarius.

Lesbisk festival var ett evenemang som arrangerades årligen mellan 2003 till 2007 av gruppen Lesbisk Aktion i Göteborg. Det var en helg med film, föreläsningar, fest och demonstration. Festivalen var mycket populär bland stadens flator och allra populärast var nog festivalens drottning: Den lesbiska superhjälten Superlebban. Men vad hände med denna älskade superhjälte när festivalen lades ned? Finns hon kvar? Vad gör hon nu?

Filmen hade premiär under det musikaliska onlineevenemanget Queerorkesterns Mindvinterblot som arrangerades i december 2020 .

Inspelningsplats: Biskopsgården

Tack till Radhusflatorna och Biskopsgården Queer Outdoor Brigade.

Musikalnumret Transkampens Änglar

Stillbild från långfilmen Folkbildningsterror, 2014. En film av Antiffa Vänsterfitta och Göteborgs Förenade Musikalaktivister.

Utdrag ur långfilmen Folkbildningsterror, 2014, 6:30 min.

En vinklad skildring av den glädje, värme och ljuva musik som uppstår när självrättfärdiga kulturmarxister tar till vapen. I en propagandistisk kavalkad av tonsatta attacker mot samhällskroppen bjuds vi på punk-producerad underhållning fullspäckad med våld, kriminalitet, drogmotstånd och ett feministiskt uppvaknande bortom graven.

Inspelningsplatser: Färjenäs, Älvsborgsbron, Avenyn, Götaplatsen.

Manus och regi: Antiffa Vänsterfitta och Göteborgs Förenade Musikalaktivister

Överallt

Stillbild ur Överallt. En film av Christina Kjellson och Owe Dahlström, 1995.

1995, 16 min.

En film av Christina Kjellsson och Owe Dahlström.

En informationsfilm om RFSL Göteborg från 1995. I filmen intervjuas deltagare i Prideparaden av Christina Kjellsson. Ulrika Stjernqvist, ordförande för RFSL Göteborg avdelning 2, berättar om verksamheten och vi får möta många människor i ett intervjukollage. Sången “Överallt” är skriven och framförd av Eva Warberg tillsammans med RFSL:s kör Lucky Lips. RFSL-rådgivningen och Folkhälsosekretariatet bekostade filmen. Filmen är tillägnad de som medverkade i den.

Inspelningsplats: RFSL kontoret Göteborg, Götaplatsen utanför Stadsteatern och Kungsgatan.

Tack Christina Kjellsson för att du orkade gräva i garderoben och tack Wasa Foto för hjälp med filöverföringen från VHS.

Filmsamtal

Efter filmvisningen följde ett samtal med tillsammans med Eva Warberg, Erika Gustafsson och Lennart Andersson. Samtalet tog sin utgångspunkt i filmerna och den queera aktivism och filmiska historia de belyser. Moderator var Anna Linder, SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images.  

Samtalet spelades in och du kan lyssna på det här:

Erika Gustafsson är teaterpedagog, metodutvecklare och föreläsare om frågor som rör SRHR – sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och jobbar just nu för Göteborgs Stad i SRHR-teamet. Erika har sin bakgrund inom feministisk aktivism, teater och hbtq-frågor. Ibland syns Erika som karaktären Superlebban.

Eva Warberg blev aktiv i den lesbiska rörelsen på Kvinnohuset i Göteborg 1979 och var med i olika musikgrupper på Huset för att sedan gå med i Lesbiska Feminister. Eva var med och startade Kvinnofolkhögskolan 1985 och arbetar sedan dess på skolan som lärare i genus, samhälle och religion. Eva jobbade med filmkurser på skolan i många år och har därför sett många deltagares alster under åren. Några av dessa personer har sedan fortsatt att göra film och dokumentera den queera kampen på många sätt.

Lennart Andersson gjorde stadsvandringar i Göteborg under många år och presenterade alltid göteborgarna och staden med ett intersektionellt perspektiv. Att promenaderna belyste en mångfald av möjliga existenser i stadsrummet var viktigt för Lennart. Han har beskrivit det som ett ”vandrande samtal”, där fokus har varit att visa på andra liv än de officiella och på så sätt försökt beskriva Göteborg och göteborgarna från en mängd olika vinklar. Genom vandringarna har Lennart velat verka för att dessa olika queera liv och verksamheter kan verka tillsammans och närma sig varandra, i ett öppet samhälle.

Anna Linder är verksam som konstnär, curator och kulturproducent, framförallt inom området rörlig bild. Hen har en stor erfarenhet av experiment- och konstfilm i Sverige genom sitt tidigare arbete på Filmform. 2017 startade Anna SAQMI, The Swedish Archive for Queer Moving Images, ett unikt arkiv som samlar den queera rörliga bildens historia i Sverige, som en förlängning av den konstnärliga forskning som hen gjorde på Akademin Valand 2013-2017. Inom forskningsprojektet gjorde Anna den queera experimentfilmen Spermahoran.

SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images är en plattform och ett arkiv för queer rörlig bild i Sverige, genom historien och fram till idag. Materialet samlas inom genom metoder som till exempel efterlysningar, insamlingar, intervjuer och workshops. Plattformen är den första i sitt slag i Sverige och vill verka för att tillgängliggöra, sprida och synliggöra en undanskymd queer filmhistoria. Läs mer på saqmi.se

HBTQI+tidslinje

Det finns ett flertal personer och organisationer som samlat och spridit information om hbtqi+historia genom att sammanställa viktiga händelser genom tiderna. Göteborg HBTQI+staden presenterar här en sådan tidslinje som visar på delar av den lokala, nationella och internationella historien. Informationen är hämtad från ett flertal olika sidor, plattformar och personer. Både i och under tidslinjen hittar du länkar där du kan hitta mer material.

1778

Gustav III

Gustav III bestämmer att alla dödsdomar ska godkännas av honom själv. Ingen blir därefter avrättad vare sig för tidelag eller för sodomi i Sverige. Kritikerna ansåg att kungens mildhet i sedliga brottsmål hade med hans egen sexuella läggning att göra.

Begreppet homosexualitet myntas

Homosexualitet som term lanseras av den ungerska författaren Karl-Maria Kertbeny. I arbetet för att avskaffa paragraf 175, som förbjöd sexuella handlingar mellan män i Preussen, ville Kertbeny använda andra ord än de som definierats av kyrkan och staten.

1869
1897

Första hbt-organisationen

Vad som brukar räknas som den första offentliga hbt-organisationen, Wissenschaftlich-humanitäres Komitee, grundas i Berlin, Tyskland.

Selma Lagerlöf får Nobelpriset i litteratur

1909
1919

Homosexualitet på film

Filmen Anders als die Andern har premiär och är troligen den första film som skildrar homosexualitet. Här kan du se klipp från filmen.

Lesbisk kärleksdiktning

Elsa Gidlow publicerar den första volymen av öppet lesbisk kärleksdiktning i USA med titeln On a Grey Thread.

1923
1923

Begreppet transsexuell myntas

Den tyske läkaren och sexologen Magnus Hirschfeld myntar begreppet Transsexualismus (efter att 1910 också ha lanserat Transvestismus).

Tidig hbt-demonstration

Organisationen Bund für Menchenrecht genomför en aktion mot en teaterföreställning på Komische Oper i Berlin. De menade att pjäsen ”Streng verboten” presenterade homofoba klichéer, och runt 40 personer tog sig till teatern för att avbryta föreställningen med slagord och oväsen. I föreningens egen tidning, Das Freundschaftsblatt, beskrevs händelsen under rubriken ”Demonstration der Homosexuellen! Skandalscenen in der Komischen Oper!”

1927 – Juni
1931

Tidig hbt-demonstration

En grupp transvestiter från Barcelona som kallas ”Las Carolinas” genomför en hbt-demonstration. Demonstrationen hölls efter förstörelsen av ett centralt offentligt bad som var en vanlig hbt-mötesplats vid den tiden.

Pro-lesbisk film

Mädchen in Uniform (Brytningstider), en av de första lesbiska filmerna och den första pro-lesbiska filmen, släpps i Tyskland. Filmen är baserad på teaterföreställningen Gestern und heute (Då och nu) av Christa Winsloe.

1931
1933

Nazisterna förbjuder homosexualitet

Det nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet förbjuder homosexuella grupper. Homosexuella skickas till koncentrationsläger. Nazisterna bränner biblioteket vid Magnus Hirschfelds institut för sexuell forskning och förstör institutet.

Straffbestämmelsen för samkönat sex tas bort i Sverige.

1934
1937

Rosa och svarta trianglar införs

Den rosa triangeln införs som symbol för homosexuella män i nazisternas koncentrationsläger. En del lesbiska tvingades bära svart triangel, som symboliserade ”asociala element” och ”arbetsskygga”.

Ordet ”gay” används på film

Ordet gay används för första gången på film med hänvisning till homosexualitet i filmen Bringing Up Baby.

1938
1944

Homosexualitet avkriminaliseras

Homosexualitet mellan vuxna avkriminaliseras i Sverige och klassas i stället som sjukdom. Mellan 1880 och 1944 åtalades över 1400 män och ett tiotal kvinnor i Sverige för att ha haft sex med någon av samma kön.

RFSL bildas

RFSL (Riksföreningen för sexuellt likaberättigande) bildas i Sverige. Byter namn till Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter 2007, men går fortsatt under förkortningen RFSL. Initiativtagare till att bilda föreningen var Allan Hellman, som 1951 blev först med att tala öppet i svenska medier om sin homosexualitet.

1950
1951

Friends Club bildas

Den första publika föreningen för homosexuella i Göteborg, Friends Club, bildas. Även den bildas på initiativ av Allan Hellman. Föreningen existerar endast i några år men återkommer igen som lokalförening till RFSL i Göteborg 1967 (senare RFSL Göteborg avdelning-1).

Hets mot parkmöten

Tidningen Fri Kritik hetsar mot homosexuella på många sätt – till exempel genom att väcka skandal kring den parkraggning som bedrevs av män som sökte kontakt med andra män i Göteborg. För en mer sympatisk bild av de relationer som skapades bland buskarna går det att läsa Arne Nilssons bok Såna & riktiga karlar: Om manlig homosexualitet i Göteborg decennierna kring andra världskriget.

Tidigt 1950-tal
1952

Lesbisk pocketbok

Spring Fire, den första lesbiska pocketboken, publiceras. Boken, som säljs i 1,5 miljoner exemplar, skrevs av Marijane Meaker under det falska namnet Vin Packer.

Stonewallupproret

Den 28 juni stormar poliser i New York baren Stonewall i Greenwich Village, ett populärt tillhåll bland homo-, bi- och transpersoner. Men denna gång slår gästerna och ägarna tillbaka mot polisen. Det efterföljande upproret, som har kommit att kallas just ”Stonewall-upproret”, pågår i tre dagar och blir avgörande för stora delar av dagens HBTQI+rörelse.

1969
1970

Första prideparaderna

Vid årsdagen av Stonewall-upproret anordnades i Chicago, New York, San Francisco och Los Angeles för första gången det som sedan kom att kallas prideparader.

Den första offentliga gay-demonstrationen i Sverige genomförs i Örebro.

1971
1972

Könsbekräftande behandling

Sverige blir första landet i världen som reglerar möjligheter för transpersoner att få könsbekräftande behandling och ändra juridiskt kön. Behandling med kostnadsfri hormonterapi och operationer startar i Sverige. Lagen innehöll dock krav. För att kunna få tillgång till behandling och ändring av juridiskt kön var du tvungen att vara svensk medborgare, över 18 år, ogift och steril.

Lesbisk Front

Lesbisk Front börjar som en kvinnogrupp inom RFSL Göteborg avdelning 2. Gruppen byter namn ett antal gånger: först Grupp Göta, vid utbrytningen från RFSL hösten 1974 togs namnet Lesbiska Ligan eller Liga Lesbia, från 1975 Lesbisk Front och efter 1979/1980 Lesbiska Feminister. Lesbisk Front/Lesbiska Feminister var en landsövergripande organisation, men med självständiga lokalgrupper, varav den i Göteborg var en av de livaktigaste.

1974
1975

Homopolitisk demonstration

Den första homopolitiska demonstrationen i Göteborg arrangeras 29 mars av Lesbiska Ligan och Arbetsgruppen Homosexuella Socialister (senare Röda bögar).

Röda bögar

Den Göteborgsbaserade arbetsgruppen Röda bögar antar sitt namn. Gruppen har organiserat sig tidigare men härmed formaliseras den informella mansseparatismen. Under hela den aktiva perioden fanns dock ett nära samarbete med Lesbisk Front.

1976
1978

Regnbågsflaggan lanseras

Regnbågsflaggan, ursprungligen utformad av konstnären Gilbert Baker, lanseras. Designen har genomgått flera omarbetningar sedan debuten.

Tidningen Fjollan

Tidningen Fjollan ges ut. Tidningen produceras av gruppen Bögfeministerna – en grupp inom arbetsgruppen Röda bögar. Gruppen fokuserade på könsrollernas och patriarkatets roll för att upprätthålla homoförtryck.

1979
1979

Homosexualitet klassas inte längre som sjukdom

Svenska Socialstyrelsen stryker homosexualitet från listan över sjukdomar efter demonstrationer och ockupationen samma år av Socialstyrelsens trappa. Generaldirektör Barbro Westerholm är den som fattar och skriver på beslutet.

Gay Liberation Monument av konstnären George Segal installeras i New York.

1980
1981

Homosexuella frigörelsehelgen

Göteborgs första frigörelsehelg, Homosexuella frigörelsehelgen, hölls och blev sedan årligen återkommande åtminstone fram till 1985 – möjligtvis även ett par år efter det.

Stina Line

Lesbiska Feminister i Göteborg gör vad som var tänkt att bli det första numret av en internbulletin, Götas Kanal. Det blev bara ett nummer, men två år senare lanserades en mer utåtriktad tidning. Namnet ändrades för varje nummer, men till det andra numret – Stina Line – hade man registrerat ett postgironummer till en förening med samma namn, därför brukar hela tidningen kallas just Stina Line.

1981
1985

Kvinnofolkhögskolan startar

Kvinnofolkhögskolan startar i Göteborg efter långt planerings- och påverkansarbete. Redan 1976 bildades en arbetsgrupp och 1979 hölls den första kursen på Kvinnohuset i Gamlestaden. Kvinnofolkhögskolan är en feministisk folkhögskola för kvinnor och transpersoner.

Homosexuell läggning (senare ändrat till sexuell läggning) läggs till listan över förbjuden diskriminering i Sverige.

1987
1987

Homomonument i Amsterdam

Homomonument av konstnären Karin Daan installeras i Amsterdam. Det är det första av flera monument i världen som installeras för att hedra de homosexuella som mördats av nazisterna under andra världskriget. Monumentet består av tre stora rosa granittrianglar; en upphöjd, en i markplan och en trappa ner mot kanalen. Tillsammans bildar de en stor triangel.

Lagen om homosexuella sambor träder i kraft i Sverige.

1988
1995

Lagen om registrerat partnerskap träder i kraft i Sverige.

 Lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning träder i kraft i Sverige.

Samma år inrättas också ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO.

1999
1999

Transgender Day of Remembrance

Den internationella dagen Transgender Day of Remembrance högtidlighålls den 20 november för första gången. Denna dag instiftades efter att Rita Hester, en afroamerikansk transperson, mördats i Allston, Massachusetts året innan.

Samkönade par i Sverige ges rätt att få prövas för adoption.

2003
2003

Lesbisk Festival startar

Efter samtal på Kvinnofolkhögskolan om hur solidaritetsarbete med en lesbisk demonstration i Mexiko City skulle kunna se ut, bildas Lesbisk Aktion, som under åren 2003-2010 arrangerar Lesbisk Festival, med musik, debatter, fester och demonstrationer. När HBT-GBG 2007 schemaläggs till samma datum som festivalen och marknadsförs som Göteborgs första hbt-festival, höjs röster om osynliggörande av lesbiska.

I Sverige utökas brottet ”Hets mot folkgrupp” till att omfatta hets med anspelning på sexuell läggning.

2003
2003

En ny sambolag som omfattar både samkönade och olikkönade samboförhållanden träder i kraft i Sverige.

Forskning om homoliv

Boken Dubbelliv : reflektioner om döljande och öppenhet av Margareta Lindholm ges ut. Boken bygger på intervjuer av fyra lesbiska kvinnor om deras liv som öppet homosexuella, och om situationer när samhällets krav på öppenhet krockar med den egna upplevelsen av att inte vara synlig som lesbisk. Margareta Lindholm har även skrivit boken En annan stad : Kvinnligt och manligt homoliv 1950-1980 tillsammans med Arne Nilsson, som handlar om hur det var att leva som homosexuell i Göteborg.

2003
2004

Homan bildas

Föreningen Homan bildas i Göteborg. Tidigare fanns en föregångare i Stockholm. Föreningen arbetar på olika sätt med och för asylsökande hbtq+personer från hela världen och flertalet kommer från Mellanöstern.

Lesbiska par i Sverige får rätt till konstgjord befruktning.

2005
2005

I Sverige utökas ”Lagen om förbud mot diskriminering” till att gälla det sociala området.

Sexuell läggning och kön blir skäl för att kunna söka asyl i Sverige.

2005
2006

Struggling with pleasure

Utställningen Struggling with pleasure öppnar i Göteborg. Utställningen, som kurerades av Zafire Vrba och Mats Råsmark, sattes samman för att dokumentera den kreativa queeraktivism som blommade i Göteborg under det tidiga 2000-talet. Struggling with pleasure visades fysiskt i Göteborg, Stockholm, Visby, Bukarest och Tel Aviv, och digitalt på en hemsida.

West Pride startar

I Göteborg arrangeras festivalen HBT-GBG (gick under namnet HBT-festivalen 2008-2010, HBTQ-festivalen 2011-2012 och West Pride sedan 2013) för första gången. Initiativtagarna var Göteborgs Stadsteater, Pustervik, Världskulturmuseet, Röhsska museet och Blå Stället i Angered. Olika organisationer, politiska partier, föreningar och fackförbund deltog.

2007
2008

Minnesmärke i Berlin

Minnesmärket Memorial to Homosexuals Persecuted Under Nazism av konstnärerna Elmgreen och Dragstetd installeras i Tiergarten, Berlin. Minnesmärket består av en stor grå betongkub med ett litet rektangulärt fönster på ena sidan i vilket en kort videoloop visas. Videon byts ut med några års mellanrum.

Den första videon visade olika män som kysstes. Den ersattes 2012 av en film som visade människors reaktioner då de såg homosexuella och lesbiska par kyssas. 2018 vann konstnären Yael Bartana en tävling om att få sin film visad i minnesmärket.

Svenska Socialstyrelsen avskaffar transvestism som sjukdomsbegrepp.

2009
2009

Queerhistoriska stadsvandringar

Lennart Andersson leder flera queerhistoriska stadsvandringar i Göteborg. Dessa vandringar i Göteborgs icke-normativa historia har genomförts flera gånger sedan dess, med Lennart som stigfinnare och guide.

Namnlagens tillämpning i Sverige ändras så att alla myndiga personer får ha vilket namn de vill, oavsett juridiskt kön.

2009
2009

Samkönade äktenskap lagliga

Samkönade äktenskap blir lagliga i Sverige. Samma år röstar Svenska kyrkan för att välsigna homosexuella par. Kyrkans beslut omfattar även användning av ordet äktenskap.

Regnbågspromenaden

Regnbågspromenaden arrangeras för första gången i Göteborg, en parad där flera tusen människor gick från Göteborgsoperan till Götaplatsen.

2010
2011

Ett utökad grundlagsskydd mot diskriminering kopplad till sexuell läggning införs i Sverige.

Q-festival på Världskulturmuseet

Q-festivalen hålls på Världskulturmuseet i Göteborg, som en markering mot att HBT-festivalen då lagt till ett q på ett sätt som sågs som avväpnande av queerbegreppets mer radikala perspektiv.

2011
2012

Gays in Angered startar

Gays In Angered startar som en verksamhet för hbtq-personer mellan 13 och 30 år med anknytning till Angered.

Steriliseringskravet vid ändrad könstillhörighet avskaffas i Sverige.

2013
2013

Festival på Kvinnofolkhögskolan

Festivalen The Rest arrangeras på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg, som ett antirasistiskt och kritiskt alternativ till då nyomdöpta West Pride, som sågs som oproblematiserat vitt och västligt.

Göteborgs Stads HBTQ-råd bildas

Göteborgs Stads HBTQ-råd inrättas. Rådets uppgift är att utifrån ett normkritiskt perspektiv bevaka frågor som påverkar livssituationen för hbtq-personer med syftet att säkerställa hbtq-personers mänskliga rättigheter.

2013
2014

Rapport om hbtq-personers livsvillkor i Göteborg

Rapporten Normbrytande liv i Göteborg – Lägesrapport om hbtq-personers livsvillkor publiceras. Rapporten är gjord på uppdrag av kommunstyrelsen och uppkom som ett förslag i ett samarbete mellan ett 50-tal representanter från hbtq-Göteborg, de politiska partierna och tjänstepersoner i Göteborgs Stad.

Ensamstående kvinnor ges möjlighet till assisterad befruktning inom svensk hälso- och sjukvård.

2016
2016

SAQMI bildas

The Swedish Archive for Queer Moving Images, SAQMI bildas i Göteborg på initiativ av Anna Linder. Arkivet samlar den queera rörliga bildens historia i Sverige.

Queerrörelsens arkiv och bibliotek (QRAB) bildas i Göteborg.

2017
2017

Göteborg stads första styrande dokument med fokus på hbtq antas av kommunfullmäktige

Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor, år 2017-2021

Personer som drabbats av det tidigare steriliseringskravet i den svenska könstillhörighetslagen kan ansöka om statlig ersättning enligt en ny lag. 

2018
2018

Det straffrättsliga skyddet för transpersoner utvidgas och förtydligas i Sverige.

Festivalen Trans Awareness Festival, ett arrangemang för och av transpersoner, arrangeras i Göteborg.

2018
2018

Hbtqi-konstverk i São Paulo

Konstverket My heart beats like yours av Estúdio Guto Requena installeras i São Paulo, Brasilien. Verket består av en 16 meter hög cylinderstruktur med integrerade högtalare. Ur högtalarna strömmar ljudet av berättelser från hbtqi-personer om deras livserfarenheter samt dessa personers hjärtslag.

Här kan du se en film om konstverket.

Festivalen Reclaim Pride arrangeras för första gången i Göteborg, som ett alternativ till EuroPride.

2018
2018

Hbtq-monument i New York

New Yorks första hbtq-monument installeras. Monumentet, av konstnären Anthony Goicolea, reses till minne av offren vid skjutningarna på Pulse nightclub 2016 och för alla som fallit offer för hat och våld.

Motion om hbtq-konstverk i Göteborg

Göteborgs Stads HBTQ-råd tar initiativet till att skapa ett konstverk för hbtq-personer i Göteborg genom att skriva en motion till Charles Felix Lindbergs donationsfond. Motionen, som lades fram av åtta ledamöter i Göteborgs kommunfullmäktige, godkändes samma år.

2018
2020

Arkivet för Rosa Brus (AfRB) bildas

AfRB arbetar för att samla in och synliggöra ljud som bärare av queer historia.