Invigning av Gläntan

Hbtqi+monumentet ”Gläntan” invigs på Esperantoplatsen 11 november 2023. Det blir tal, performance, musik och ett efterföljande konstnärssamtal.

Invigningen sker lördag 11 november klockan 13.00-14.00 på Esperantoplatsen i Göteborg. Under invigningen används monumentets olika rum och lager som scen.

Konstnärssamtalet sker 14.30-15.30 inne på Esperantoscenen, insläpp från 14.15.

Program

Från klockan 12.30: dj-set av Mamdouh, som är aktiv i den alternativa unga queerscenen i Göteborg.

13.00: Kulturförvaltningen hälsar välkomna.

Tal av Joakim Berlin från Göteborgs Stads HBTQI-råd, om bakgrunden till konstverket.

Invigningstal av Ulrika Flink, curator och konstnärlig ledare för Konsthall C i Stockholm och Patrik Steorn, museichef på Göteborgs konstmuseum. Ulrika och Patrik har medverkat i juryarbetet med monumentet.

Officiell överlämning av konstverket från kulturnämnden till stadsmiljönämnden, som ska förvalta verket. Med kulturnämndens ordförande Pär Johansson och stadsmiljönämndens ordförande Joakim Larsson.

Konstnären Conny Karlsson Lundgren presenterar de punkter som följer.

Lina Holmberg tar plats på lagret som representerar det feministiska kollektivet ”Högst upp” på Erik Dahlbergsgatan 20. Lina Holmberg bodde själv i kollektivet under några år och kommer att läsa ur kollektivets gemensamma dagboksanteckningar.

Performance av skådespelaren Eddie Mio Larson, som tar plats på lagret som representerar ”Josefins” lägenhet på Södra vägen 60. Ett utdrag ur Conny Karlsson Lundgrens verk ”Vi känner böjelse för smekningar av män (Göteborgsaffären)”, från 2021. Verket tar sin utgångspunkt i en rättegångsprocess mot en krets homosexuella män på 1930-talet där bland andra ”Josefin” stod åtalad.

Avslutande dj-set av Mamdouh, som tolkar spellistor från DJ Tage som brukade spela på nattklubben Touch på 80- och 90-talet. Touch låg på Esperantoplatsen i RFSL:s lokaler och är representerad i det tredje och understa lagret i konstverket.

Konstnärssamtal

Klockan 14.30-15.30 sker ett konstnärssamtal om Gläntans tillblivelse och om monumentets betydelse ur ett bredare historiskt perspektiv.

Med konstnären Conny Karlsson Lundgren, curator Ulrika Flink och museichef Patrik Steorn. Moderator är konstnären och producenten Malin Holgersson.

Plats: inomhus på Esperantoscenen.

Först till kvar gäller, det finns 60 publikplatser. Insläpp från klockan 14.15.

Conny Karlsson Lundgren är konstnär och har skapat monumentet Gläntan. I sin konst arbetar han med interdisciplinära metoder och utforskar gränser mellan en social, politisk och privat identitet.

Ulrika Flink är verksamhetsledare för Konsthall C. Hennes arbete som curator har ett fokus på det gemensamma offentliga rummet och kollektiva processer.

Patrik Steorn är museichef på Göteborgs konstmuseum. Som konstvetare har han i över två decennier satt queera perspektiv på framförallt den svenska konsthistorien.

Malin Holgersson är konstnär, dramaturg och poddproducent verksam främst inom scenkonstfältet och med i konstgruppen Ful. Malin arbetar genreöverskridande med text, ljud, röst och kropp, och iscensätter ofta dokumentära berättelser.